Underhållsprogram – Läs detta innan du skaffar ett

Ett underhållssystem kan användas för en mängd olika saker, men den gemensamma nämnaren är att det underlättar kontrollen av systemet. Programvaran arbetar förebyggande och effektiviserar schemaläggningar så att underhåll utförs regelbundet. På så sätt går det att säkerställa korrekt drift vad gäller utrustning och anläggningar i olika sorters verksamheter.

Hitta rätt underhållsprogram

Det finns många system för underhåll på marknaden och därför bör du välja rätt alternativ med omsorg. Studera i förväg vilka behov just din verksamhet har och hur underhållssystemet kan möta dessa behov på ett bra sätt. Mjukvaran kan regelbundet kontrollera när det behövs reparationer och underhåll av företagsutrustning. Något som också är en viktig säkerhetsåtgärd. Du kan välja mellan olika lösningar som innehåller ett varierande antal moduler. Det hjälper dig att du planera underhåll samt förebygga och undvika problem.

Viktiga egenskaper hos ett underhållsprogram

En viktig funktion i ett underhållsprogram är möjligheten att schemalägga underhåll och möjligheten att optimera den biten. När du gör det kan du vidare säkerställa att underhåll alltid sker vid rätt tidpunkt. Det är också en fördel att kunna anpassa varningar så att de skickas till rätt mottagare via olika funktioner. När det gäller lastkranar kan exempelvis varningsmeddelanden skicks via textmeddelanden och mejl när vinschar överbelastas, vid höga temperaturer och när livslängden för bromsar överskrids.

Fördelar med digitalisering

Ett underhållsprogram visar på fördelarna med digitalisering i företaget när många funktioner underlättar den dagliga driften i verksamheten. Säkerhetsprocedurer, inrapportering av mätare och verktyg, miljöchecklistor och arbetsflöden för granskning är bara några av alla de områden ett bra underhållsprogram kan hjälpa till med.

När systemet är molnbaserat är det enklare för hela arbetsteamet att komma åt nödvändig information vid behov. På det här sättet kan olika arbetsuppgifter och procedurer effektiviseras, som tillgångshantering och spårning av reservdelslager. Systemet är enkelt att komma åt överallt från surfplattor, mobiler och datorer. Det gör att de anställda kan delta i verksamheten och driva den framåt oavsett var de befinner sig, även när de är på språng mellan två olika platser.